Kurikularna reforma - za učenike besplatni udžbenici i tableti, nastavnici dobivaju računala

Iduće školske godine u kurikularnu reformu ulaze - drugi, treći, šesti i sedmi razredi osnovne škole, prirodoslovni predmeti osmih razreda osnovne škole te drugi i treći razred srednje škole. Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastavlja pripreme za novu, reformsku školsku godinu.
Ukratko donosimo pregled najvažnijih procesa za sljedeću školsku godinu:

1. UDŽBENICI

Rok za nakladnike da pošalju udžbenike bio je do 31. siječnja, a stigla su 524 prijedloga udžbenika. Do 1. svibnja završit će proces procjene udžbenika, nakon čega slijedi odabir od strane škola. Dakle, proces završava mjesec dana ranije nego prošle godine, a još su i nakladnici imali znatno više vremena za pripremu prijedloga udžbenika. Za udžbenike prilagođene za učenike s teškoćama u razvoju poziv je otvoren do 1. ožujka tako da očekujemo još zahtjeva.
I sljedeće školske godine planirano je da za sve osnovne škole budu besplatni udžbenici, a navedeno se financira iz državnoga proračuna. U državnome proračunu planirano je u 2020. godini 178.500.000,00 kn u tu svrhu.

2. EDUKACIJA

Nakon održanih prvih savjetničkih posjeta svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj krajem prošle godine, nastavlja se kontinuirano pružanje potpore odgojno-obrazovnim djelatnicima u primjeni novih predmetnih i međupredmetnih kurikuluma. Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja ožujka 2020. godine organizira još jedan ciklus edukacija uživo. Na više od 900 skupova očekuje se više od 30.000 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnih suradnika. Teme ovih stručnih skupova - od primjera kurikulumskog planiranja do predmetnih radionica, izravno se nastavljaju na one u virtualnim učionicama te će učitelji, nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici imati priliku uživo raditi u grupama uz potporu predavača i konkretno se pripremati za rad u nastavi. U pripremi je i održavanje drugoga savjetničkog posjeta svim osnovnim i srednjim školama tijekom travnja i svibnja 2020. godine.
Navedeno se financira u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda.

3. OPREMA

U okviru priprema za novu školsku godinu nastavlja se i nabava 109.885 tableta. Otvoreni postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu. Ovogodišnja nabava preostalih tableta za učenike budućih 5. i 7. razreda, kao i za preostali broj tableta za niže razrede, pokrenuta je pet mjeseci ranije u odnosu na prošlogodišnju nabavu. Dodatno, CARNET će u sklopu projekta e-škole provoditi nabavu prijenosnih računala za nastavnike, a  upravo se izrađuje analiza potreba po školama. Broj računala će ovisiti o iskazanim potrebama s obzirom na to da je prošle godine nabavljeno 26.350 računala za nastavnike.
Navedeno se financira u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKRII), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda te projekta e-škole koji vodi CARNET, a financira se također iz Europskoga socijalnog fonda.

Pisane vijesti | Priopćenja | Nacionalni kurikulum