Divjak: Novi studijski programi iz računarstva i strojarstva

Slika \slike\IzMedija\2020-Iz-medija\6-2020\Hina-12-6-2020-Cakovec.jpg

Nove studijske programe iz područja računarstva i strojarstva najavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je u petak u Čakovcu obišla radove na Centru za održivi razvoj Međimurskog veleučilišta.

Projekt Centra održivog razvoja vrijedan je gotovo 12 milijuna kuna, a skoro 11 milijuna financira se iz Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Projektom će se rekonstruirati i opremiti zgrada Centra te opremiti četiri laboratorija.

Ministrica je istaknula kako joj je drago vidjeti da se Veleučilište razvija, a posebno u područjima za koje postoji potreba na tržištu.

„Održivi razvoj je nešto što ne samo da je potrebno na globalnoj razini i vezano uz različite aspekte gospodarstva, nego je izrazito potrebno Međimurskoj županiji s obzirom na strukturu industrije i ulaganja”, rekla je Divjak.

S Upravom Veleučilišta razgovarala je i o razvoju novih studijskih programa u STEM području, preddiplomskoga stručnog studija Strojarstva te specijalističkoga diplomskog studija Računarstva.

Posebno važnim je ocijenila podizanje standarda obrazovanja te povezivanje izravno s poslodavcima, posebice u dijelu održiva razvoja.

Dodala je kako Ministarstvo osim tog centra financira i projekt Metalske jezgre Čakovec te centra kompetentnosti u sektoru strojarstva u Tehničkoj školi, od gotovo 60 milijuna kuna.

Istaknula je i veliko ulaganje za izgradnju škole u Pribislavcu.

„Osamdeset posto cijele investicije je zapravo investicija Ministarstva znanosti i obrazovanja jer škola se dugo godina pokušavala izgraditi, a sad je zahvaljujući Ministarstvu i uspjela”, rekla je Divjak.

Dekan Međimurskog veleučilišta Igor Klopotan izrazio je zadovoljstvo što su, nakon tri godine zabrane upisa na studij Održiva razvoja, dobili trajnu dopusnicu te sada, kako kaže, s pravom nose titulu Veleučilišta.

„U manje od godinu dana uspjeli smo riješiti problem koji se vukao gotovo tri godine. Jedan od bitnijih smatram iskorak u znanost. Naime, prema službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Međimurskoj županiji nema znanstveno akreditirane ustanove, dok ih primjerice samo u Varaždinu ima četiri”, rekao je Klopotan.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje