Uspostava Europske podatkovne platforme za borbu protiv COVID-19 pandemije

Dana 20. travnja 2020. godine, Europska komisija je zajedno s nekoliko partnera pokrenula Europsku COVID-19 podatkovnu platformu kako bi omogućila brzo prikupljanje i razmjenu dostupnih podataka o istraživanju. Platforma je dio Akcijskog plana ERAvsCorona, te označava još jednu prekretnicu u naporima EU-a da podrži istraživače u Europi i širom svijeta u borbi protiv epidemije.

U cilju potpore inicijativi Europske komisije za uspostavom Europske COVID-19 podatkovne platforme kako, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost i predstavnikom Hrvatske u Upravnom vijeću EOSC-a (European Open Science Cloud) pokrenulo je prikupljanje informacija o svim relevantnim istraživačkim aktivnostima i resursima koji se mogu staviti na raspolaganje prilikom istraživanja COVID-19 pandemije i SARS-CoV-2 virusa. 

Europska COVID-19 podatkovna platforma fokusirat će se na prikupljanje i dijeljenje kliničkih i epidemioloških setova podataka i rezultata u stvarnom vremenu sa svrhom ubrzanja istraživanja na pronalasku lijeka za SARS-CoV-2 virus te borbu protiv COVID-19 pandemije. Osim podataka, zemlje članice pozvane su da stave na raspolaganje svoje e-infrastrukturne resurse, s naglaskom na napredne računalne resurse. Iako je platforma usmjerena na istraživanja iz biomedicinskog područja, smatramo da se u ovom trenutku ne smiju zanemariti druge istraživačke aktivnosti koje istražuju društvene, ekonomske i obrazovne aspekte ove krize izazvane COVID-19 pandemijom.

Uspostavom globalne podatkovne platforme i sektor znanosti Republike Hrvatske može dati svoj doprinos u borbi protiv COVID-19 pandemije i s njezinim posljedicama. Osim globalno, ova platforma bit će i velika pomoć hrvatskim istraživačkim grupama koje će na jednome mjestu moći vidjeti podatke o svim relevantnim istraživačkim aktivnostima i resursima te će biti u mogućnosti umrežavati svoje aktivnosti. 

Stoga pozivamo sve čelnike ustanova iz sustava znanosti te voditelje istraživačkih timova da ispunjavanjem preliminarnog upitnika i uspostavom nacionalne evidencije relevantnih istraživanja i resursa pomognu u ispunjavanju ovog cilja.
 


Ministarstvo će redovito na ovim web stranicama objavljivati sve prikupljene podatke kao i novosti vezane za Europsku COVID-19 podatkovnu platformu.

Više informacija možete naći u dokumentima u prilogu.