Informacijska infrastuktura

Temeljnu infrastrukturu za primjenu novih tehnologija koje se koriste u obrazovnom i istraživačkom sustavu RH Ministarstvo znanosti i obrazovanja razvija i održava oslanjajući se na Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu - CARNet i Sveučilišni računski centar - Srce.

Usluge vezane uz informacijsku infrastrukturu sustava znanosti i obrazovanja nalaze se unutar sljedećih kategorija:
 • Pristup Internetu
 • Komunikacijske usluge i resursi
 • Računalne usluge i resursi
 • Podatkovne usluge
 • Elektronički identiteti
 • Informacijski sustavi i aplikacije
 • Informacijski resursi
 • Softver
 • e-Kompetencije
 • e-Obrazovanje
 • Sigurnost i nadzor
 • Časopisi i konferencije
Članstvo u CARNet mreži

Članice CARNeta mogu biti ustanove iz sustava znanosti i visokog obrazovanja te osnovnog i srednjeg školstva. Članstvom u CARNet mreži ustanove članice prvenstveno ostvaruju stalnu povezanost prema Internetu putem CARNet mreže i pravo na korištenje CARNetovih usluga.

Ustanove se povezuju u CARNet mrežu prijenosnim vodovima različitih tehnologija i brzina, ovisno o postojećoj infrastrukturi pružatelja telekomunikacijskih usluga, potrebama ustanova članica, promjenama na tržištu i sl.

Odluku o članstvu donosi ministar znanosti i obrazovanja. Kako bi ustanova postala članica CARNeta, svoju prijavu i popratnu dokumentaciju navedenu pod poveznicom Kako postati članica na CARNetovim stranicama, treba poslati na adresu Ministarstva znanosti i obrazovanja.
 
Softver

Minecraft Education Edition
12. prosinca 2018.

Ministarstvo znanosti  i obrazovanja ove godine je sklopilo Okvirni sporazum i prvi Godišnji ugovor o nabavi najma korištenja Microsoft programskih proizvoda za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj.

Temeljem  spomenutog Okvirnog sporazuma i Ugovora, Ministarstvo je, kao dodatnu pogodnost, nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola s aktivnim elektroničkim identitetom iz AAI@EduHr sustava, osiguralo pravo na instalaciju i korištenje Minecraft Education Edition aplikacije.

Minecraft Education Edition je obrazovna verzija popularne računalne igre Minecraft, koja se može koristiti individualno, tj. samostalno na računalima u školama ili kod kuće, a dodatno je i posebno prilagođena korištenju u učionicama.

Aplikacija se može preuzeti sa sljedeće poveznice:  https://education.minecraft.net/get-started/download/, a nakon instalacije, za prijavu je potrebno upisati podatke (adresu elektroničke pošte i zaporku) iz AAI@EduHr sustava.

 
Microsoft Download Center
30. listopada 2018.

Uz pomoć usluge Microsoft Download Center (MSDC) školama se omogućuje preuzimanje datoteka, aplikacija i nadogradnje operativnih sustava na koje imaju pravo na temelju „Microsoft Enrolment for Education Solutions“ ugovora potpisanog između Microsofta Hrvatska i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na adresi Centra za preuzimanje Microsoftovih softvera za škole u Republici Hrvatskoj nalazi se središnje mjesto za preuzimanje Microsoftova softvera za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Licenčna prava koja proistječu iz ugovora Microsoft Enrolment for Education Solutions uključuju: Windows nadogradnju (upgrade) na postojeći instalirani kvalificirani operacijski sustav na računalu, dok Microsoft Office i Windows Server OS nisu nadogradnje, već pune verzije softvera koje se mogu instalirati na računala.

Pravo pristupa i preuzimanja datoteka imaju samo određeni administratori resursa u školama.

Detaljnije informacije dostupne su na stranicama Centra za preuzimanje. http://msdc.skole.hr
 
AAI@EduHr - autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i obrazovanja RH

AAI@EduHr je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koja omogućava sigurnu i pouzdanu uporabu unificiranih elektroničkih identiteta.

Središnje komponente sustava AAI@EduHr razvija i održava Srce, a cjelovitu autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu sustava znanosti i obrazovanja RH čine i imenici ustanova, koje su davatelji elektroničkih identiteta svojim zaposlenicima, studentima i učenicima.

Sustav AAI@EduHr tehnički je realiziran uporabom distribuiranih LDAP imenika.

Svaka ustanova iz sustava MZO, koja je uključena u sustav AAI@EduHr kao matična ustanova, ima vlastiti LDAP imenik u kojemu su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove.

Srce je vodilo projekt izgradnje sustava AAI@EduHr, a danas samostalno udomljuje, održava i unapređuje središnje usluge AAI@EduHr sustava te nosi ulogu Koordinatora sustava AAI@EduHr.

Ustroj AAI@EduHr reguliran je odgovarajućim Pravilnikom.

AAI@EduHr pruža
 • korisnicima, pojedincima:
  • jednostavno, sigurno i pouzdano korištenje svih resursa u sustavu AAI@EduHr uz pomoć jedinstvenog elektroničkog identiteta dobivenog na matičnoj ustanovi,
 • matičnim ustanovama (davateljima elektroničkih identiteta):
  • sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima svojih djelatnika, suradnika i studenata kojima je bitno olakšano korištenje različitih mrežnih i mrežom dostupnih resursa, uz minimalnu administraciju te
 • davateljima usluga (resursa):
  • veću dostupnost i vidljivost usluge uz pojednostavljenu administraciju i standardiziran proces autentikacije i autorizacije korisnika.